Home Blog Uncategorized “Balata: Amazon in miniatuur, Amazon Madorudam”

“Balata: Amazon in miniatuur, Amazon Madorudam”

De balata kunst wordt uit elastisch gom vergelijkbaar latexrubber, die de vakman soortgelijke voorwerpen rubber te produceren maakt. Speelse en decoratieve miniaturen trekken vooral kinderen aan vanwege hun kleur en souplesse. De inspiratie voor de stukken, benadrukt meester Darlindo , zijn de fauna en flora van de Amazon, inheemse gewoonte, de bergen van Marajó en de legendes en mythen van de Amazone.

Hij legt uit dat de balateira, net als de rubberboom, een boom is van de Sapotacea-familie, en balata is de latex van de balateira, ook bekend als maparajuba (Manilkara bidentata). Darlindo wijst erop dat de balatais, waar de balateiras zijn, alleen op de evenaar, aan de linkerkant van de Amazone-rivier, voorkomen. De winning wordt uitgevoerd in de gemeenten Almeirim, Prainha, Monte Alegre, Alenquer en Óbidos, in beschermde gebieden met toestemming voor de extractieve activiteit. De balata-handwerken zijn specifiek voor de regio Monte Alegre.

het maken van balata handwerk een unieke kunst. “Het hele proces is met natuurlijke grondstoffen, zonder industriële wat dan ook. De leringen overgaan van vader op zoon, en het is allemaal handmatig. Wij werken met oude schaar, afkomstig uit klok onderdelen, stuk pen, een klein mes en kralen,” zegt Oscarino zonder vermelding van de belangrijkste instrument van dit werk: het vermogen van leraren die moeite hebben om te laten aan de toekomstige generaties de erfenis van dit typisch kunst van de Amazone, in het algemeen vakkundig vormgegeven in een kom met warm water.
Proces van “balata-modellering”

GESCHIEDENIS – Het balata ambacht heeft voordelen die, rechtstreeks of onrechtstreeks, 20 families van Monte Alegre, onder verzamelaars, ambachtslieden en familie van professionals. Darlindo Oliveira heeft de techniek in de jaren 1970 geleerd, met de Meester John Steer, samen met Meester Beja, waren degenen die de miniaturen in Monte Alegre gemaakt. Net als Darlindo ontdekte Oscarino Braga ook balata-handwerk dat nog in de kinderschoenen staat.

Het extractieproces van balata is vergelijkbaar met dat van rubber. De stam van de boom is bekrast en de melk (latex) die naar buiten komt, wordt bijgesneden en gekookt, en vormt blokken. De gesneden vaklieden en verwarmingsblokken in een waterbad te reinigen en te zuiveren balata en creëren van de gewenste vormen in een proces genaamd “modeling balata”.

In de uiteindelijke vorm krijgen de miniaturen verschillende tinten, van lichtgrijs tot roze, met het gebruik van natuurlijke pigmenten, zoals annatto en cumate. Momenteel wordt stoffen verf, die anti-toxisch, ook in het kleuren van de stukken, die papegaaien, ara, slangen, krokodillen, dolfijnen, schildpadden, kanovaarders, Marajó cowboys, acai plukkers en zoveel andere karakters van de Amazone-diversiteit.

Share:

You may also like

Leave a Reply